A kezdetek

   

1945 sok szempontból nevezetes év volt. Véget ért a II. világháború, Japánban két hatalmas robbanással megkezdődött az atomkorszak, meghalt Roosevelt és Hitler, a győztes Churchill elvesztette a választást, Jaltában kialakultak a háború utáni világ körvonalai, létrejött az ENSZ és az Arab Liga, Franciaországban hatalomra került De Gaulle, Jugoszláviában pedig Tito, a cionisták megkezdték a harcot Izrael állam megalapításáért, és egy meleg augusztusi napon egy ifjú angol egyetemista a vonaton összebarátkozott egy dús szakállú, középkorú ausztrál üzletemberrel. Ez a találkozás vezetett el a Mensa létrejöttéhez.
Az angol egyetemistát Lancelot Lionel Ware-nek hívták. Eredetileg biológiából szerzett doktorátust Londonban, utána Oxfordban folytatta a tanulmányait, később egy sor képesítést szerzett a természettudományok és a jog területén, és sikeres gyakorló ügyvéd lett belőle. Az ausztrálnak Roland Berrill volt a neve. ő is jogot végzett, de sohasem praktizált. A történet kezdetének idején már 49 éves volt.

A két férfi a vonaton ismerkedett össze, aztán rendszeresen találkozgatni kezdtek, és elérkezett a következő jeles nap: 1946. március 11-én Oxfordban Ware fölvette Berrillel a Cattell-féle intelligenciatesztet, majd közölte barátjával, hogy kiemelkedően magas az intelligenciahányadosa. Berrillre ez mély benyomást tett, és nemsokára elérkeztek a gondolathoz, hogy létre kellene hozni a magas IQ-júak klubját.
A Mensa tényleges megalapítására 1946. október 1-jén került sor Oxfordban. Az alapítás abból a prózai aktusból állt, hogy Berrill elment a nyomdába az első Mensa-brosúrával.